Tuesday, August 14, 2012

Orang berbudi kite berbahasa, orang memberi kite merase.

Assalammualaikum semua.. Hurmm tajuk entry kali ni mmg panjang. Dah lah panjang, pastu berbunge-2 pulak ek? Ekeke. 

Tak, aku sekang ni tengah bengang dgn sorang budak ni. Aku tak tau lah ape masalah budak ni. Ok. Name budak ni nizam. Die ni dulu satu asrama ank yatim ngan aku. So die mmg rapat lah dgn aku. Kat asrama tuh die dgn abg die jek. Kire berdue beradik jek lah.

Nizam ni kalo diikutkan bukan lah anak yatim pun. Die ade lagi mak pak. Cume mak pak die ni dh bercerai. Kire dr keluarge yg porak perande lah. Die ade 5 beradik sebenarnye. Abg die yg sulung, adik die yang number 4 dgn 5 dok dgn mak die. Nizam ngan abg die number 2 dok ngan pak die.

Die ni masuk asrama pun sbb kes mahkamah. Mahkamah yang hantar dorang adik beradik kat asrama ni. Kes nye sbb dorang kene dera ngan atok dorang. Atok dorang ni aku kategorikan kejam lah. Sebab budak-2 tuh baru sekolah rendah kot dh suh keja. Duit gaji, atok dorang cekau. Lahanat betol. Ayah dorang mase tuh takde. Keje kat luar negeri. Dorang pun tak tahan lari lah g umah mak angkat dorang. Tapi mak angkat dorang pun org susah kan. So mak angkat dorang report lah polis. Dari situh lah mcm mane dorang boleh tercampak kat asrama ni.

Nak dijadikan cerite, Nizam ni dah abis sekolah (sebenarnye tak abis pun tp kire dh lepas lah sbb dh umur 18 tahun). Habis jek die turun kl. Dok ngan mak die. Tapi mak die tak suke dgn nizam ni. Aku pun tak tau lah ape jenis mak lah mak nizam ni. Boleh pulak halau-2 anak die. Bengong betol. Sabar jek lah aku. Mase nizam kene halau tuh, die kol aku. Die cerite lah sume-2. Aku pun kesian lah dgn die kan. Die nak dok mane, nak makan ape semue tuh. Lalu, aku pun ngajak lah die dok kat umah aku. Tapi dengan syarat die kene lah keje. Aku pun bukan orang senang. Nak tampung semua. Dah le adek-2 aku ade yg sekolah lagi. So aku ckp kat nizam, kalo die nak dok umah aku boleh. Tp kene keje lah. Die kate ok-2. Aku pun bwk lah die dok dgn aku.

Tapi tak tahan dgn nizam ni, kalo keje tak penah nye tahan. Asal sebulan keje berenti. Cari keje lain pulak. Cukup sebulan berenti. Korang bayangkan lah dari bulan 11 tahun lps sampai sekang keje-2 benti. Keje-2 benti. Panas jek aku kan. Kalo tak keje tolong kemas umah ke hape takpe. Ni nan hado. Yang tau makan tidor, makan tidor. Ade satu hari ni, aku ckp leklok kat die. 'Zam, tolong lah basuh pinggan. Ko bukan buat ape pun' Kebetulan mase tuh pinggan banyak. Die boleh cakap 'Banyak tuh pinggan. Takkan aku nak buat sensorang. Bek aku keje jek' Aku pun menyirap lah kan. Pastu balas 'Hah keje lah. Sape halang ko keje. Ko tuh jek yang asik benti-2 keje!' Dan-2 tuh jugak die kuar konon-2 nak cari keje. Bangang betol.

Sampai lah hari sabtuh haritu. 11.8.2012. Aku pegi opis. Sebab boss suh aku dtg ade keje nak buat. Ok lah. Dalam kul 1 macam tuh aku dpt msg dari nizam ni.

'Ayu, sori harini aku tak dapat turun kedai. Aku nak balik perak. Pakcik aku nazak. Please'

Aku bace pun seriau. Pakcik die nazak? Ok lah. Aku pun bagi lah die pegi. Kang meninggal pakcik die tak sempat pulak die jumpe. Aku balas lah n tanye yang die balik sini lagi ke. Mane lah tau die dok lame kat sane kan. Die kate balik tp tak tau bile. Aku tanye lg die balik dgn sape. Aku ngat die balik dgn abg die tuh. Yela kate nak tgk pakcik yg nazak. Takkan nak g sorang-2. Die kate balik dgn Asip (asip ni anak ustaz kitorang kat asrama). Aku pelik lah. Nape balik ngan asip. Nape tak balek ngan abg die? Hmm what ever lah. Mase tuh aku tak syak ape-2 pun.

Malam tuh aku msg teh. Tanye die yg asip balek asrama ke? Teh ckp iye. Balik ngan nizam. Aku bls le. Nizam balik perak sbb nak tengok pakcik die nazak. Pastuh teh bls balik. Panjang juge msg yg die bagi. Die ckp aku kene tipu dgn nizam. Mane ade die nak tengok pakcik die. Lagipun die mane ade rapat dgn family die. Asip ckp die nak dok perak nak keje sane. Aku bace terus menyirap. Patot lah aku pelik asal die tak ajak abg die. Nape die nak pegi ngan asip tuh? Aku rase kalo nizam tuh ade dpn aku mmg dh kene penampo ngan aku. Aku pun terus lah msg nizam. Aku ckp yang die tuh manusia tak kenang budi. Kalo die nak keluar dari rumah aku pun tak yah lah sampai nak ckp pakcik die nazak. Bangang betol. Aku tak pernah nak halang die keluar dari rumah aku. Tapi care die keluar tuh tak beradab langsung. Die ngat rumah aku tuh hotel ke? Suke-2 kuar suke-2 masuk. Aku mmg dh berbulu dgn die.

Dan aku dh tekad. Yang aku takkan bantu die lagi. Biar die tau langit tuh tinggi ke rendah. Die ingat aku baik-2 ngan die boleh pijak aku lah? Sorry! Aku dh banyak bagi die peluang. Tapi die tak pernah nak hargai. dah lah hutang-2 aku tak bayar lagi. Sampaikan ade satu msg ni, aku tulis mmg patot mak die halau dari rumah. Sbb perangai die yg mcm celake. Sabar-2. Puase ni Yu. Hukhuk. Aku rase sakit hati sgt. Asal lah die wat mcm tuh. Aku wat baik, die wat taik. Aku tak lah mengharap sgt die balas semue. Tapi aku bengang care die keluar dari rumah aku. Die ngat aku ni ape? 

K lah. Kang lebih-2 luah makin melalut pulak. Kalo tengah marah ni kene calm down. Kasi cool. Hehehlagi-2 bulan puase. Sabar-2. -_-' Bye. Wassalam.

psst: followers makin bertambah. thanks a lot pade yg sudie follow. ni sume sbb segmen yg saye join. thanks tuan segmen. lav u ketat-2. >.< muahh..




No comments:

Post a Comment

Pergi kedai nak beli daun keladi,
Daun dibeli kat kedai Pak Ali,
Terima kasih singgah blog ni,
Kalau boleh komenlah sekali..
Hehehe (^_^)v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
♥ Copyright © 2012 reserved to WahyuNie WaHip. Template Edited by sHaRiNa eLyaNa