Thursday, June 28, 2012

Segmen Tingkatkan Followers dan Trafik Blog bersama Jejariruncing

Assalammualaikum semua.. Harap korang hepi2 selalu eh.. Ngee.. Hari ni aku pertama kali menyertai segmen yg dibuat oleh Kak Elia Jejariruncing. Yerr segmen tingkatkan followers and trafik blog.



Sape2 nak join tuh boleh lah klik kat link diatas ni. Dan jangan lupe utk mengundi kak Elia dalam Eh! Levi's Curve ID Blogger Award. Cara-caranye korang boleh lah klik kat SINI

Kalau korang mengundi korang berpeluang memenangi baucer Levi's bernilai RM300.00. Pehhh banyak tuh. Kalau aku lah yang bertuah tuh kompom aku bersopin sakan punye.. Hahaha :DD

Okeys lah. Bye (^_^)v

Wednesday, June 27, 2012

Ku pinang kau dengan Bismillah :')

Assalammualaikum uollss.. Hahha menggelabah!

Hee bace tajuk mesti mcm gempak kan? Hhaha ade org nak pinang saye. Wee. Saye suka saya suka *dgn nada mei2 dlm cite upinipin*

Haritu, dah lame la jugak. (basi dah cerite ni) Afiq bagi link satu klip video ni. Owuhhh sooo sweet you know. Hahha.

Layan2.. :")


Lirik:-


Tuhan memberikanku cinta
Untuk ku persembahkan hanyalah padamu
Dia anugerahkanku kasih
Hanya untuk berkasih berbagi denganmu

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Hampa terasa bila ku tanpamu
Hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
Hanya dirimu satu yang aku inginkan
Ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah


Aku harap ape yang Afiq tujukan ni biar lah betul2. Hahah aku tak sabar nak tunggu die meminang ni.. Hahah gatal :P

Ok. bai

Tuesday, June 26, 2012

Puase :)

Assalammualaikum~~

Hai lame juge yer eden tak hapdate tuan hamba punye blog ni. Ngeh2. Yela. Busy sangat minggu ni. Hurm. -_-"

Okeys. Kite tahu puase dah nak dekat. Next month jek weh. *mudrayemelanda* Cett belum puase dah nak raye. Hee takpe lah. Kite amek feel dulu. Kakakakah.

Nak tanye uolls, *dgn nada mak jemah*. Uolss dah ganti ke puase2 yang lepas2 tuh? Hahha soklan cepumas ni. Sape2 yang dah ganti tu alhamdulillah ler. Yang belum tuh cepat2 lah ganti yer. (aku jugee)

:: rindu waktu kurus merus :( ::

Kalau lambat2 ganti kang tak sempat. Kalo tak sempat maka berganda2 lah kite kena ganti. Dugaan puase time bukan bulan puase ni (betul ke ayat aku ni) memang banyak. Hahah salah satunye korang kena sabar tengok member korang yang tak puase tuh. Takkan korang nak marah kot kan? Bukan bulan puase meh. Hahah dari situ kesabaran korang teruji. Ecehhhh ayat mcm gud2 jek. Aku pang karang. Hakhakhak (^___^)

So pade2 yang tak ganti lagi sile2 lah ganti. Jangan bile nak berak baru nak gali lubang. (Ade lagi ke org berak gali lubang?) Hahha.

Ok ape2 hal aku nak ucapkan 'Selamat akan datang bulan puase'. (adoiii parah dah ayat aku ni). Hahha silalah memahami ayat saye yer.. Ngee peace v(^,^)v

Friday, June 22, 2012

Henpon tu PENTING okeys !

Assalammualaikum semua...

Jumpe lagi ek hari jumaat. Cepat mase berlalu. Minggu depan dah gaji. Weeee *kompom2jekgaji* V(^_^)V. Okeys. Stop mengarut lagi.

Hurmm entry kali ni aku nak cerite pasal henpon pulak. Hahha bajet sialll ayat aku. :P Sekarang ni kalau kite tengok sekeliling kite tak kire lah mude ke tua ke hampir keseluruhannye pakai henpon. Yang tak boleh blah budak2 setahun jagung pun dh pakai wehhh.. Lagi advance dari henpon korang *aku jugeee*. Ade yang pakai i-phone, i-pad, samsung galaxy. Untunglah~~ Hahha aku ni bile lagi lah nak pakai henpon secanggih tuh. Huu awok bukan org senang. Awok org kampung.

Aku anak kampung tiada apa2.. Lallalala *nyanyi pulak*

Aku masih ingat lagi. 1st time aku pakai henpon mase Form 1. Pehhh. Memang batak kau. Hahha *malu* Mase tuh aku dok kat panti asuhan tu lagi. Ayah aku bagi. Memang terkejut lah die belikan. Ngee :D Walaupun henset skrin hitam putih.


:: Henpon pertama aku ni lahh.. haha :D ::
-okeys ni lah henpon pertama aku. yang ayah aku belikan. tapi kan yg sedeh sekali henpon ni hilang. baru berape bulan jek pakai. ni semua ustaz kat asrama tu punye pasal. dah lah men rampas jek. pastu kasi hilang. sedeh kot. :(
-pengalaman aku pakai henpon ni. mule2 pakai memang batak. biase budak tak cukup umur :P. nak mesej tak reti nak off dictionary. habis ayat semua kuar tah pape. hahah.
-henpon ni jugak lah buat aku riak kat kawan2 aku yg di asrama tu. tapi henpon ni banyak membantu. contoh, kalau kawan aku rindu ngan family die, dorang pinjam ahh fon ni. nak kol family. :D


:: henpon kedua ::

-yg ni henpon aku yg kedua. setelah kehilangan henpon aku yang pertama tuh, ayah aku membebel habis. kesian die. sob2. so die pun belikan yang ni.
-die belikan henpon ni mase aku Form 2. (pehh tiap2 tahun hilang) haha.
-batak jugak sebab pakai henpon ade kamera kan. sape kah yang tidak batak. hahha
-namun usia henpon pun tidak panjang. henpon ni telah dijual oleh makcik aku. huu nasib baik aku ni baikhati. so tak mintak lah ganti rugi. :D


:: henpon ketiga ::
-yang ni kali ketiga eden pakai henpon. hehhe asik hilang jek. so ayah aku tak jemu2 belikan henpon tok anak kesayangan die ni. ngeee :D
-tapi aku pakai yg takde kaler lah. henpon ni best kot. sebab best aku tak tau. yang aku tau hanye best jekk.. ngeee
-tapi mcm biase jugeee.. henpon ni tak panjang umur. hilang di sungai ketika mandi manda. cett :P


:: henpon keempat ::
-setelah agak lame aku tak pakai henpon akhirnye tahun 2009 aku pakai jugak henpon ni. huu. tapi henpon ni bukanlah ayah aku yang belikan. tapi Afiq yang hadiahkan. ala mase mule2 kapel. biase lelaki. nak ayat mesti bagi barang dulu. hahah :DD
-henpon ni paling lame lah pernah aku gune. 2009 untill 2012. lame lah kan. seusia hubungan kamu juge. tapi gitu lah. henpon ni tak jugak panjang umur. hilang waktu aku naik motor dgn Afiq.
-mase tuh letak dlm poket seluar. lps tu pegi lepak mamak. tengok takde pun dlm kocek. adeshh sedeh siott.. yela henpon tu ade cerite nye kan. hurmm :(


:: henpon kelima ::
-yang ni henpon aku beli kat adek aku. 50 jek. hehhe pandai ahh aku ayat. ngee :D
-tak best sebab kalo mesej lembab. line selalu takde. benci aku. hurmm tapi takde henpon susah. susah nak mesej kan. ngee :D
-aku harap ni lah henpon aku yang terakhir. -_-"



Huu tapi aku pun ade jugakk henpon impian aku. kalo korang ade bace  ENTRY NI mesti korang tau henpon impian aku. Hahha bajet betol -..-


Okeys lah. Nak buat keje. Ade sore yg menyalak tuh. Haktuiiii :P. Bye salam~~

Monday, June 18, 2012

Trip to Bangkok-Part 1

Assalammualaikum semua...

Hee hari ni mud nak menhapdate blog. Biase. Boss takde. So saya banyak masa untuk hapdate ini blog. Wakakakak. Okey2 back to our topic.. Actually, entry ni dah lame aku nak posting. Tapi tuh lah tak kesampaian.. (malas sebenarnye heheh :) Bulan Februari harituh, my company buat satu trip. Utk kami2 lahh.. Staf2 kesayangan.. (Hee kesayangan ke??) Kitorang ke Bangkok. Tau kan Bangkok kat mane? Aishh jgn bagitau lah kalo korang tak tau. Aku sekeh kang.. Hahha...

Sebenarnya, mule2 tuh aku tak lah excited sgt nak pergi ke Bangkok. Sbb mase tahun 2010 kitorang pon dh pernah pergi Thailand.. Tapi bukan Bangkok lah. Kat Koh Samui jek..(nak berlagak siket sebab pernah pegi obersi. hahah) Nak di jadikan cerita kitorang pergi ke sane selama 4 hari 3 malam. Lame tuh.. Huu biase lahh.. Cuti bulan Feb tahun ni memang banyak.. Kami pergi 4.2.2012-7.2.2012.

Okeys lahh.. Malas nak cerite panjang. Layankan jek gambar2 ni.. Peace v^.^

:: wif k.sal before nak terbang ke awan dania ::

:: staff NORA HAYATI & ASSOC ::
:: dah sampai. beli buah2 dulu. lapar ::
:: keesokkannye. tunggu pn.boss kuar bilik. nk bekpes together2 ::
:: berposing di depan jam kat pasar Chachuncak (x igt name) ::
:: NO PHOTO ::
:: amoi Bangkok. tapi siyes comey minah ni.. >.< ::
:: kepenatan setelah bersoping sakan :P ::

Okeys lahh.. Aku rase sampai sini dulu. Nanti tunggu kesinambungan trip ni eh? Banyak pic2 yg aku nak share. Hhaha poyo.

Bye.

Erti KAWAN ..


Assalammualaikum semua.

Harap korang cerie2 jek. ^^, Haha sape kat sini takde kawan? Angkat tangan V^_^V  Eh2 jgn bohong. Nanti Allah marah. Mesti ade kawan kan? Takkan takde langsung. Heheh. Walau pun tak semua kawan tu kite boleh panggil kawan. Yela.. Kalau nak cari kawan untuk ketawa memang senang. Tapi kalau cari kawan untuk menangis susah betol. Boleh dikire ni hah dgn jejari runcing aku ni. 

Tuh lah. Orang cakap cari kawan yg boleh bersusah2 dgn kite. Bukan mase senang jek dorang nk ngendeng2. Tah pape. Benci I taw. Kawan2 mcm ni memang tak layak di gelar kawan. Abis tu nak gelar ape? Hee itu ikut suke korang. Kang aku memandai bagi name kene cepuk pulak.. -..-"

Aku pun punye kawan2 yang mcm ni. Ade yang boleh bersusah2 dgn aku. Ade tuh yg hanye cari aku bile dorang susah. Time aku pulak yg susah senyap memanjang. Hahha aku idok le perli sape2. Tapi kalau sape2 'kwn' aku yang termakan cili tu terase la pedasnye.. Yerr dopp?? Hahha :DD

Okeys lah.. Aku buat entry ni sebab nak posting picture kat atas tuh. Sungguh mendalam ayat die. Haishhh.. =.=

Bye.

Nota kaki: selama ini, ku mencari2.. teman yg sejati buat menemani. perjuangan suci... :)

10 jawapan artis paling klise


Assalammualaikum semua..

Wee jumpe lagi hari isnin.. Hahha hari yg membosankan. :P Ngaku jek lah. Mase ni lahh korang still lagi ade mud cuti dua hari. Sebab tu tiap2 hari isnin mesti staff dtg lambat. (aku le tuh ><) Okeys2.. Entry kali ni aku cilok kat YAHOO!. Hee credit to yahoo!. 



Bila anda menonton rancangan gosip di televisyen, pernah tak anda terfikir, "Adakah semua artis kena menghadiri seminar cara menjawab soalan media sebelum jadi artis?" Kami rasa pernah kerana jelas sekali kebanyakan jawapan yang diberikan artis sama saja. Tanyalah soalan apa pun kepada mereka, kami pasti satu daripada sepuluh ayat ini akan digunakan.

"No comment"
Jawapan ini merupakan jawapan universal kerana bukan sahaja artis di Malaysia akan menggunakannya, malah artis Hollywood, Indonesia, Filipina, Eropah dan semua negara yang disahkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Ia merupakan jawapan paling mudah yang memberikan tiga makna. Pertama, artis tersebut tidak mahu melayan kerana mereka penat. Kedua, mereka tidak tahu apa-apa tentang isu yang dibangkitkan. Ketiga, mereka memang melakukan kesalahan yang dipersoalkan, jadi mereka tidak tahu cara untuk memutar belitkan fakta.

"Kami hanya berkawan"
Mereka hanya berkawan. Jangan tanya lagi. Mungkin mereka saling berpelukan di sebuah kelab malam, mungkin mereka ada bercumbu dalam foto yang disebarkan di internet, mungkin mereka ada menerima wang daripada pihak yang terbabit. Tapi jangan tanya apa hubungan mereka kerana mereka hanya berkawan. Cara yang mudah untuk menjawab soalan berkenaan kerana dengan cara ini, ia tidak boleh dijadikan bukti di mahkamah.

"Itu bukan persoalannya"
Anda boleh tanya sama ada seseorang artis itu bercerai kerana hubungan sulitnya dengan wanita atau lelaki lain dan dia akan jawab, "Itu bukan persoalannya". Mungkin kerana artis tersebut tidak tahu apakah persoalannya, atau mungkin dia tidak faham soalan. Ya, adakalanya wartawan juga bertanyakan soalan yang tidak berkaitan dan soalan perangkap, maka kami tidak mahu mempersoalkan jawapan sebegini oleh golongan artis. Itu bukan persoalannya. Apa soalannya tadi?

"Biarlah Tuhan yang menentukan"
Jawapan sebegini biasanya diberikan oleh artis berkenaan dengan topik pakaian yang menjolok mata atau gambar mesra dengan subjek berlainan jantina. Dalam dunia sesetengah artis, anda tidak berhak mempersoalkan adat dan agama kerana kononnya itu kerja Tuhan. Maklumlah, manusia merupakan mamalia yang hidup berasingan dan tidak perlu risau tentang kesan sesuatu perbuatan terhadap gejala sosial. Biar Tuhan saja yang tentukan, orang lain perlu diam dan lihat saja artis itu jatuh.

"Doakan supaya suatu hari nanti saya berubah"
Bukan hendak mengkritik, tapi hidayah perlu dicari, bukan ditunggu datangnya. Ia juga bukan sesuatu yang anda tulis di atas kertas, masukkan dalam botol dan dialirkan ke laut. Tentu sekali ia bukan sesuatu yang datang dengan doa orang lain tanpa usaha diri sendiri. Berhenti minta doa orang lain dan mulakan perubahan tu ya? Lagipun amat sukar untuk berdoa apabila anda tayang peha anda depan mata.

"Mulut tempayan boleh ditutup, mulut orang tak boleh"
Jawapan ini mungkin bernas sekiranya seseorang artis difitnah sedangkan dia tidak melakukan apa-apa kesalahan. Adakalanya dunia memang tidak adil. Namun sekiranya anda sudah jelas melakukan sesuatu kesalahan dan kesalahan tersebut boleh digunakan menjadi teladan bagi orang lain, dunia memang adil.

"Ye ke?"
Dari pengamatan yang dilakukan, jawapan "Ye ke?" merupakan jawapan yang biasanya datang daripada artis baru yang menggunakan ayat tersebut sebagai satu pemesongan atau pengalihan sementara otak mereka ligat mencari jawapan yang lebih bernas, bijaksana dan lucu. Oh, semua orang suka artis yang pandai memberikan jawapan yang lucu. Jadi sementara lucu itu belum keluar, gunakan "Ye ke?" sebagai lencongan.

"Saya tak kekwat"
Siapa tak suka perkataan 'kekwat', angkat tangan macam saya. Berdasarkan kamus Urbandictionary.com, perkataan kekwat berasal dari slanga yang digunakan oleh golongan transeksual di Malaysia yang bermaksud angkuh atau sombong. Ia kemudiannya menular ke dunia artis dan menjadi slanga dunia hiburan. Namun tanyakan saja pada mana-mana orang awam yang tidak terlibat dalam dunia artis, mereka pasti rasa sangat jengkel dengan perkataan tersebut. Berhenti menggunakannya!

"Semua itu fitnah!"
Kalau memang fitnah, semua orang pun tak kisah. Tapi bila sudah sah ia memang benar-benar berlaku, ayat ini menjadi satu ayat yang sangat menjengkelkan dan penggunanya hanya mencemarkan ayat tersebut sehinggakan orang lain yang memang benar-benar difitnah pun nampak bodoh bila menggunakannya.

"You know..."
Anda tidak kisah bila artis seperti Fazura, Melissa Maureen atau Lisa Surihani menggunakannya kerana anda tahu mereka memang fasih berbahasa Inggeris. Namun begitu, "you know" menjadi sesuatu yang sangat menjengkelkan bila ia diucapkan oleh mereka yang cuba berpura-pura seperti mereka sangat cool. Golongan ini akan cuba menjawab soalan yang ditanya dalam Bahasa Melayu dengan menggunakan Bahasa Inggeris yang agak mengarut, kemudiannya meletakkan perkataan "you know" merata-rata tempat.

Nota kaki: tak suke kalo artis menggunakan name ALLAH utk melindungi diri sendiri. Mcm "hanye Allah yg tahu niat saye". Owh peliss lah. Dah salah tu salah lah. Tak yah nak gunekan agama utk menutup kesalahan tu. :P

Thursday, June 14, 2012

Moh ke Genting ^^

Assalammualaikum ..

Semoge korang cerie jek hari ni yer.. Biase hari khamis. Malam ni malam jumaat. Opsss terlebih sudah. Okeys fokus please. -_-' Heheh.

Last week, kawan aku (Teh aka Fara) call. Dia ajak naik roller coster kat Times Square (TS) tu. Aku on jek. Aku pun sememangnye tak pernah menaiki alat tersebut. (walaupun dah bertahun dok KL ni) Dia cakap best ke roller coster kat TS tu? Aku ckp best kot. Hahah padahal tak tau pun best ke tidak. Ngee :D Tapi aku kalau p sane tengok orang naik menatang tu cam best jek. Menjerit2 lah ape lah. Hahah.

Okeys. Set nak pi TS awal bulan Julai nanti. Nak naik roller coster. Yeahhh v(^_^)v . Esoknye aku pun bercerite kat Afiq. Cakap lah yang Teh ajak pi TS. Naik roller coster. Ade ke die ckp roller coster kat sane tak best. Cett. Aku dah cakap kat Teh yg situ best punye. Spoil betol lah Afiq ni. Huhuuu. Tapi dia ckp lagi, kat Genting lagi best. Aku cakap penah naik ke? Dia jawab, 'Kalau tak penah naik mcm mane boleh tau best ke tak..' Dushhh! Aku terkene. -..-

Aku pun pikir2kan kate2 beliau itu. Hurmm mule2 aku pikir mahal sangat kot kat genting. Tuh yang best. Tapi Afiq ckp tak lah mahal sgt. Tak sampai RM100 pun. Eley tak sampai pun nanti mesti lebih RM50++. Yer dop? Okeys lah. AKu pun beralih arah. Lalu memutuskan untuk pergi ke Genting Highland. Yeahhhh!! >.<

Tapi aku belum cerite kt Teh lagi. Hurmm takpe lah. Nanti jek aku bagitau. Huuu.. Okeys. Tadi (yerr baru satu jam td), aku teringat pasal Genting ni. Lalu aku pun menggerakkan tetikus aku kt ikon Google Chrome. Search kat google psl genting ni. Mane tau ade pakej2 murah ke. Huu. Mate pun berjuling tengok skrin PC ni. Hokey. AKu dh nampak. Aku pun klik lah kat SITU. KLIK. Bace2 mcm menarik. Aku pun tekan CTRL+Prnt Scrn utk pages tuh. Dah edit2 lalu menjadi seperti ini..

:: Klik untuk Tumbesaran ::
Well, ape pendapat korang pasal pakej ni? AKu rase mcm ok jek pun. Yela RM58 utk Bas(pegibalik)+Skyway(pegibalik)+Outdoor Theme Park ataupun kalu korang taknak men kat theme korang boleh pilih buffet lunch. Hurmm kalu aku prefer amek Theme Park kot. Sebab makanan boleh bwk dari umah mehh.. (kat sane makann mahal kau). Tapi yang naik bus tu aku amek kat triminal 1Utama. Dekat kot dengan umah akuk. Hahah, lagipu Afiq yg ckp naik kat situ. I follow jek. :D

So, pade Teh (hopefully she read my note ni) akak prefer ni jek lah ek? Mcm best jek. Akak tak pernah pegi Genting ni. Hukhuk. Nanti kite set yer? Kwn2 aku yg len tu kalau nak ikut jum2. Tapi tangungan sendirian berhad yer.. Heheh kopak lah kalo aku yg kene kuar duit. Ngee..

Ok lah. Keje dah menimbun ni. Boss dah usyar dari dalam tu. Ok boss. Sye dh siap menaip ni. Hee :) Bye. 


Nota kaki: koko, nak ikut tak?

Wednesday, June 13, 2012

Simptom2

Assalammualaikum ..


:: terkejutt ::

 Hopefully korang ceria jek.. Huu.. Hari ni aku tak berape nak ceria. Mcm mane nak ceria kalo simptom2 ni selalu jek menghantui aku. D**N!

Okeys. Pukul 5.30pm, aku bersiap2 nak balik. Yela dh abis waktu keje. Tu pun lewat setengah jam. Takpe lah. Pekerja terbaik selalu pulan lewat *muntah*..

Tengok jam kul 5 lebih aku pun angkut lah cawan2 kat bilik boss aku. Opkos lah tok di basuh. Takkan untuk santapan pulak. Tutup tingkap kat pantry tu, buang segala air dalan badan aku ni (agar tidak terpere2 ketika menaikki monorel), shut down pc aku, and tutup segala suis yang ade kat opis tuh.

Dah pastikan semuanye okeys, aku & makcikku pun keluar lah dari opis. Makcik aku ajak pi order bunga. Yela mcm biasa. Tok hantaran die. Bisneswomen lah katekan. Hahah.

Dah sampai kat kedai tu, dah order semua bunga yg die nak, aku pun ajak lah die mencucuk kat ATM. Biase dh kering purse aku ni. Terjumpe CIMB kat seberang jalan, aku pun masuk. 

Nak dijadikan cerite, mase aku bukak handbag aku nak amek purse boleh pulak purse aku ni takde. Cett.. Ku sangka kan tercicir. Adeshh takkan tercicir lagi kot. dah lah sume kad2 aku dalam purse tu. (termasuk lesen aku yang baru dpt minggu lepas).

Bile diingat2 rupe2nye aku tertinggal kat meja opis aku. Aisehh men. Macam mane ni. Takda duit tambang lah ni. Hurm aku senyap jek. Makcik aku ajak  Masjid India. Saje nak usyar tudung baru katenye.. (biase raye nak dekat)

Dipendekkan cerite, aku kol lah Afiq. Ckp2 and then aku cerite pasal purse aku tertinggal. Perghh kene hambur. Adoyai. My Mr.Afiq marah. Tak pernah2 die marah. Kate aku ni cuai lah ape lah. Masalah nye aku betol2 tertinggal kot. Bukan sesaje.

Tapi dipikir2 balik, aku ni makin kerap pelupa. Kenape ek? Dah tua sangat ke aku ni? Masalahnye, aku belum masuk 21 tau. Stilll mude lah.. Hurmm -_-"

K lah. Bai.

Nota kaki: jd pendatang tanpa IC

Monday, June 11, 2012

Perginya seorang insan :"(

Assalammualaikum..

Aku tak tau patut ke aku posting note aku ni. Aku fikir banyak kali jugak. Takut tersinggung hati sape2 ke.. Tapi bagi aku, ini hanya satu coretan. 

Kelmarin, iaitu hari sabtu/9.6.2012 dalam jam 6.25 pm aku mendapat text masuk. Text tersebut berbunyi, "Salam kak U. Opah Embun dah meninggal. Kul 6 tadi." Serentak aku melafazkan 'Innalillahiwainnailahirojiun'. Akhirnye kau pergi jua Opah. Sedih tak terkata. Lalu aku sedekahkan Al-Fatihah.

Okeys. Opah. Opah yang aku maksudkan kat sini bukan opah aku. Bukan sedara aku dan kami memang tak ade pertalian darah sekalipun. Opah atau name sebenarnye Embun binti Ali adalah insan yang telah menabur bakti kepada anak-anak yatim seperti aku, adik2 aku & member aku. Korang tau kan aku pernah duduk kat asrama anak yatim? Ok. Asrama yang aku duduk tuh telah di bina oleh arwah Opah & suami. Dengan menggunakan wang pencen, beliau telah membeli tanah di Kampung Pintu Padang, Gopeng dan membina asrama anak-anak yatim. Sungguh suci niat mu Opah. Aku terharu. :'(

Lumrah kehidupan. Yang hidup pasti akan mati. Dari mana kita datang ke situ jugak kita pergi. Aku berdoa agar opah berada di kalangan orang2 yang solehah dan beriman. Jasamu ku kenang opah. :')

:: Mak Nim & Opah ::
ILYSM Opah >.<

Nota kaki: Al-fatihah -_-

Saturday, June 9, 2012

Lelaki juge punye perasaan ..

:: tersentuh ::


Assalammualaikum..

Huu tengok pic kat atas ni tersentuh jap. Yep.. Kalo di fikir2 balik perempuan yang paling ramai kuat merajuk. Lelaki ni jarang2. Bukan tak ade yer.. Tapi jarang2. Haha. Macam Afiq. Dia tu susah nak merajuk. Aku aje yang nak merajuk. Sampai tak terlarat dia di buatnye. Ngee lumrah wanita. Biase lah tuh.

Okeys. Tu jekk nak tulis.. Ayat kat pic tu dh boleh terangkan segalanye yer.. Hehhe :D

Bye.

Nota kaki: rindu Afiq


Wednesday, June 6, 2012

5 perangai buruk yg tak patut korang ikut ..

Assalammualaikum semua..

Ok. Malas nak cerite panjang. Kat sini aku nak listkan 5 perangai buruk aku yang tak patut korang follow. Kalau korang follow nasib korang lah. Jangan cakap kat mak pak korang, aku yang ngajar. Aku cepuk sorang2 kang. (Bajet aku kenal korang jek :p)


1. Tak Sabar

-aku mengaku yang aku ni jenis tak sabar punye orang. bende nak cepat jek. dan nak orang semua ikot cakap aku. haha yang ni korang jgn ikut taw. sentiase beringat  "SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN". bukan separuh dari SABARIAH yer.

:: sabar ::


2. Pemarah

-kalau orang tak kenal memang korang ingat aku ni jenis yang pendiam. pijak semut pun tak mati. tapi kalau korang kenal aku & dekat dgn aku. memang tau lah perangai aku ni mcm mane. pantang buat silap mule lah nak melenting. tapi tengok keadaan lah. kalau keadaan tu buat aku marah gile VAVI memang meletups.. Opps..

:: muke aku marah tak lah cmni ::



3. Membazir

-hah! yg ni salah satu perangai yang aku tak suke. tapi yang aku tak suke tu lah ade dlm diri aku ni. Suke membazir. Contohnye, kalau ade duit, nak beli kasut. tapi tak pakai pun kasut tu. simpan buat pekasam. kalau boleh makan takpe.

:: lebih kurang mcm ni la koleksi kasut aku ::



4. Cemburu Buta

-ok. aku tau cemburu buta boleh makan diri. tapi nak buat mcm mane. aku memang pantang kalau Afiq bermesej2 dengan girl lain. alaa mcm korang tak jeles kalu pakwe korang mesej dgn perempuan lain. Cett :p tapi aku mengaku yang cemburu aku ni memang cemburu gile vavi. hahha *gelak jahat*

:: jeles2 ::


5. Pelupa

-suke lupe letak barang kat mane. contohnye, cincin yang Afiq bagi kat aku sempena birthday aku tu. Hilang kau. Gile.. Dah dua kali kot Afiq belikan pastu aku lupe letak mane. Aku ni jenis tak suka pakai cincin time nak tidur. so bile aku nak tidur tu, aku tanggalkan lah. kalo tak, esok pagi2 jari aku jadi gumuk. dah lah aku gumuk makim gumuk le. ok tak yah nak bayangkan.


:: cantek x hasil karya saye? ::


Hee that's all. Banyak perangai tak senonoh aku ni. Tapi tak nak cerite semua. Membuka pekung sendiri namenye. Siket2 suda lah. Yerr dop? Hahaha. Saje nak share. Sharing is caring maa.. Weeee (^_^)

Ok. bai!

Nota kaki: kalau tulis perangai baik tu riak tak? hurmm (-_-)"

Tuesday, June 5, 2012

Tak ku sangka, tak ku duga .. (-_-)"

Assalammualaikum semua~~

Hai korang? Sihat ke? Hopefully hari ni korang sihat & ceria jek ek. Ngee hari ni aku memang gumbira. Yela, lepas lulus semalam senyum aku ni mcm tak nak hilang jek. Hahaha *suke hati*. Oklah. Back to my topic. Aku ni kalo cerite hal semalam memang tak habis. Yela.. Dah lulus kan. Memang suke hati. Gagagaga :DD.

Sabtu haritu, pakcik aku buat makan-makan. Sempena birthday dia tu lah. Ehh ape salahnye dah tua2 buat birthday. Just tok bagi sedare2 makan. Aku bab makan memang laju. *senyum kambing*

Okeys. Sebenarnye bukan hal makan2 tu aku nak cerita. Tapi aku nak cerite pasal insiden yang telah berlaku ketika habis jamuan makan-makan tuh. Dah habis makan, tolong2 ape yang patut aku pun mintak diri nak balik. Yela hari pun sudah jauh malam. Adik2 aku semua dah mengantuk. Aku pun apetah lagi. Dengan perut yang kekenyangan kalau di sorong bantal kompom terlelap. Hahahaha.

Bila aku dh minta diri tu, aku pun terus blah menuruni lif. Aku & Afiqh pun pergi lah ke kereta. Hurm dah sampai kt kereta parking, aku tengok ade satu kereta block kitorang. Aku nak tolak tak boleh. Pastu ade sorang brother ni yg park kat sebelah kitorang pun nak keluar jugak. Die pun tolong tolak. Tolak2 tak boleh. Bile tengok dalam rupenye owner kereta tersebut pi tarik hand break die. Mengamuk lah brother tuh. Aku rilex lagi. Tapi brother tuh dah maki2. Aku malas nak tulis ayat tersebut sebab tidak sesuai untuk dibaca bagi budak2 di bawah umur (bajet dorang nak bace blog ko ni je).

Lepas tu, member brother ni terperasan. Eh, die tinggalkan number phone lah. Member ni pun suruh brother ni call. Brother tuh dengan mulutnye membebel pun mendail number tersebut. Call punye call tak dapat. Brother tu ppun dah angin. Dia cakap kalau 3 kali dia call tak pick up, memang pecah kereta orang ni. Aku dalam hati berkate "Eh, buat ape nak 3 kali. Sekali cukup lah." Jahat sial aku ni. Tapi aku memang tak sabar nak tengok cermin kereta tersebut pecah. Hee nak tengok lah mcm mane rupenye nanti. Sebab selame ni dok dengar cermin kereta pecah jek. Ni dah nak ade depan mate. Memang cuci mate la jawabnye.

Yang member brother ni pulak punye la penyabar. Boleh plak dia mintak 10 kali. Aishhh.. Aku tak boleh tahan. Nak tengok jugak dorang pecah cermin tuh. Brother tu minta Afiq pecah sebelah die pecah sebelah. Afiq tuh on jek. Dia pun memang suka pecah2 ni. Hahahha *gelak jahat*. After few minutes, aku ternampak makcik aku. (Bini mang Jun aku). Datang dengan kakak, adik & anak2 die. Jalan ke kereta tersebut. Eh2. Aku dalam hati tak sedap hati.

Tutt tutt tutt.. Alamakkk. Kereta dorang ke? Ya Allah. Tak sangka betul yang tu kereta dorang. Nasib baik lah tak pecahkan lagi. Aku yang punye tak sabar tadi nak tengok cermin kereta tu pecah dah rase tak sedap hari. Afiq pulak dok tepuk dahi. Aku dah hilang kate2. Datang2 makcik aku tu terus brother tu sound. Alahai kesian nye. Aku tak boleh nak cakap ape. Sebab tadi aku yang beriye sangat nak tengok cermin kereta tu pecah. Sumpah aku cakap. Kalau aku tau yang tu kereta dorang aku dah tolong defence. Tapi nak wat macam mane. Aku pun tak cam kereta tu.

Dah keluar kereta, kami pun blah. Dalam kereta aku ngan Afiq gelak2 jek. 

Afiq: Cer kamu bayangkan kalau tadi kitorang jadi pecahkan kereta tuh. Pastu, dok best2 pecah cermin tu tibe2 makcik kamu datang. Tak haru ke jadinye. Adoyai..

Aku: Hahah orang lagi best. Tak menyabar nak tengok cermin tuh pecah. Tak tau yang kereta tu sedare sendri punye. Hahhaha..

Still hari ni aku kalau teringat peristiwa tu mesti aku senyum sorang2. Kepada makcik saye tuh. Sori tak dapat bekap makcik. Saye memang tak tahu yang tu kereta makcik. Sia2 jek kene sound dgn brother tu ea? Sabar ek makcik.. (^.^)v



Nota kaki: :D

Monday, June 4, 2012

Alhamdulillah.. (^.^)

Assalammualaikum semua. (^_^)v

Hai.. Selamat menempuh hari isnin kembali. Hee sekarang memang terase cepat betul mase berlalu. Huu dah 4 Jun weh.. Adoyai..

Ok2. Tadi aku ade test JPJ. Memang neves gile lah aku kate kat korang. Sape2 yang pernah amek test ni mesti korang dpt rase mcm mane yang aku rase ni. Kan3? Yang tak tahu pi daftar masuk sekolah memandu. Nanti hari ujian korang tau lah langit tu tinggi ke rendah. *menggelabah*

Tadi tu aku test untuk kereta bahagian dua. Before ni aku dh test pun. Tapi lulus kat jalan raya jek. Bahagian litar aku failed. Cett ni semua salah JPJ. Sebab dorang tak nak bagi aku lulus. Hahah *gelak jahat*. Ok2 back to topic. Pagi tadi memang ramai jugak yang amek test. Aku dari kul 7.30 terpacak kat situ. Eh mesti. Kata student terbaik. Kene jage tatatertib. Hahha.

Hurm tunggu punye tunggu akhirnye sampai la ke giliran aku. Lame jugak. Dalam pukul 10 lebih camtu baru sampai number aku. Takpe. Sabar kan separuh daripada iman. *tazkirah jap*.

Nak masuk dlam kereta ni. Pehh kaki aku sejuk gile. Time tu jugak lah aku nak terberak, terkencing, terkentut. Opss terlebih sudah. Hahha :D. Tapi aku tahan jek lah. Gile kau aku nak buang bende tu time aku punye giliran. Kang tak pasal failed lagi aku. Kang kene tambah duit lagi.

Dengan kaimah Bimillahhirrohmanirrohim. Aku pun tekan clutch, masuk gear & gerak ke dpan. Nak naik bukit. (Mase aku failed tuh dkt bukit ni lah. Jahat tau bukit ni.) Dh berhenti kat garisan kuning tuh, JPJ tester suh gerak kuar. Aku pun berdoa2 sambil tekan clutch, masuk gear satu, tekan minyak, lepas clutch perlahan2 sampai berdencut, tekan minyak lagi, lepas clutch lagi, minyak lagi & then lepaskan hand break.

Fuhhh! Lepas kau. Aku rase mcm nak lompat2 jek dalam kereta tuh. Memang hepy giler lah. Terus aku ucap alhamdulillah. Memang tersangat hepy lah.. Dah lepas satu hal, aku terus ke side parking & 3 pointers. (Dua bende takde masalah. So boleh lepas lah). Dah hantar kereta ke tempat asal, aku pun amek borang aku kat En. JPJ. (hee suke suki tukar name orang).

Dah amek tuh kene pegi buat pengesahan kat bilik JPJ. Yela kalau tak buat pengesahan nnt ko tak dpt lesen. Lalu aku pun dgn tersenyum sumbingnya memberi borang aku kat pegawai yang bertugas.

Masw aku bagi tu, en. Pegawai mcm pelik jek tengok borang aku. Die suruh aku duduk dulu. After few minutes, salah sorang En. Pegawai panggil name aku.
"Sape ni Azreen Wahyunie?" Lalu aku pun bangun. "Eh, dik. Saya rase awak tak lulus 100% ni." Aku rase dunia ni mcm dh pecah. Biar betik betol. Tadi aku buat ujian tu ape kejadahnye. "Kenapa pulak En? Tadi saye dh buat lah. Takde ape2 masalah pun." "Ni borang awak tak cakap pun dah lulus. Cer awak pegi kat pegawai yang bertugas tadi. Tanye status awak ni." Aku dengan muke bengkek terus mengambil langkah. Tak gune punye En. JPJ. Ade ke patut die tak tande aku punye. (tapi salah aku juge. sbb tak check dulu). Aku pun jumpe lah En. JPJ td. "Nape ni dik?" Eh orang tua ni. Boleh tanye kenapa. "Hurm, En. tak sign pun borang ni." "Laa yeke.. Sian awak kene jalan jauh2 ek. Patut awak amek teksi tadi." Cett tau pun En. Penat tau ulang alik ni. (sebenarnye tak jauh mane pun. gelabah jek tu).

Dah sign tu, aku pun balik ke bilik JPJ tadi. "Hurmm beul ke awak amek ujian ni? Ke awak men suruh sign jek?" Cett aku punye bersusah payah tadi boleh pulak En. Pegawai ckp aku tak amek. "Eh, amek lah En. Penat tau saye."

Tengok borang. LULUS. Yeaaaa!! V(^_^)V Gumbira rase hati ini. Dan kakak kat sekolah pandu tu cakap kamis ni kalo takde aral dh boleh pegang lesen 'P'. Yehaaa... Memang tu yang aku tunggu2 sebenarnye.

:: senyuman bahagia ::


Hee aku amat bersyukur sebab Dia telah melancarkan segala perjalanan aku tadi. And aku nak ucapkan terima kasih pada cikgu2 yang mengajar aku memandu sampai dah LULUS (sje nak buat caps lock) ni. Dan tak lupe juge family aku, kawan2 aku En. Afiq aku. Yang menyokong aku, memberi semangat kepada aku. Thanks guys. I appreciated u all. Love u.. Muaxxx.. (^.^) Wassalam..

Nota kaki: Hee tak sabar nak beli kereta pulak.. 

Sunday, June 3, 2012

Hari ini .. :"(

Assalammualaikum..

Hari ni aku punye jadual betul2 ketat.. (Ecehhh ayat mcm ko ni artis pulakkk :P) Tapi betol lah. Bangun tidur dpt SMS.


"Ayu, esok test JPJ kul 8pagi tau. No. 7. Jangan lewat yer..."


Aisehhh... Kenapa esok? Aku dah lah tak apply leave lagi. Annual leave aku pun dah abis. Kene mintak UPL la ni.? Hurmm kene kurang lah gaji aku bulan ni. 
(-_-)'

Dah bace SMS tu aku terus text my BOSS. Nak inform yang aku tak dapat masuk keje esok. Huu dah la ade keje yang kene buat. Last date die pun esok. Hurmm boss aku ni suke sangat buat keje last2 minit. Tapi nak buat cam ne. Aku ni just makan gaji. So kene lah ikut arahan. Hahhaa :D

After few minutes, aku dapat text masuk. My boss mintak aku abiskan keje yang aku buat jumaat aritu. Sbb esok nak di failkan. Kenaah buat kasi abis.

Lalu aku pun menelefon En. Afiq.. Tuttt tuttt tuttt.. Tak dapat. Call lagi. Suara pompan yang angkat.

Harap maaf, orang yang anda panggil tidak dapat di hubungi. Sila cuba sebentar lagi.

Awek maxis yang pick up. Nasib baik. Kalau tak memang terjadi lah perang dunia. Hahha gelabah jek. =='

Ok lah nanti aku try lagi. Layan lah sebentar cerita di kaca tv. Tengok jam dah pukul 12 lebih. Dengan pantas aku mencapai telepon bimbit. Lalu mendail number En.Afiq.

Tetttt tetttt tetttt.. Tak pick up. Try lagi. Tetttt tetttt tettttt. Eh dh angkat. AKu pun cakap2 dgn dia. Mintak die hantar aku ke opis. Aku malas nak naik bus, pastu amek monorel lagi turun ke BB tu. Leceh taw. Dah le panas. Naik moto lagi senang. Cilok mencilok. Dah sampai.

Mase sampai opis tu aku mintak Afiq singgah kedai makan jap. Nak bungkus nasi. Sebab aku dari pagi tak makan kot. (Mcm mane nak makan bangun pun lambat)

Dah order and dah siap ni. Aku mintak kat die duit sbb aku takde duit dalam purse. (Eh aku bukan nak mengikis ekk) Pastu die cakap tak dapat nak tolong aku. Nak jumpe kawan die. Sentap lah kan. Janji nak tolong. Pastu member call nak jumpe terus laju jek. Ok aku tau. Tak elok mengongkong ni. Tapi nak buat macam mane. Aku ni jenis kalau janji kene tunaikan. Pastu aku memang nak siapkan keje tu cpt siket. Tu yang mintak tolong die.

Aku pun letak helmet kat bakul moto die and terus blah. Die kejar dari belakang. Dok pujuk2 lah. Aku tengah panas. Terus campak makanan & minuman yang aku beli tadi tu kat moto die. Berterabur lah. Aku ni kalau dah mengamuk memang camni. Adesshh macam mane die boleh tahan dengan aku. Tapi 1st time kot aku baling2 mcm ni kat die. Sian die.

Dengan berlinangan air mata aku pun masuk ke opis. Sedeh kau. :'( Kene buat keje banyak. Tensen ni. 

:: sedih hati ini melihat dirimu ::


Tapi sebenanrnye aku nak cerite kat sini mcm mane aku kurang ajar kat die. . Aku bahasekan diri aku 'aku kau'. Die diam jek. Sampai lah satu tahap ni. Die bengang sangat. Terus panggil perangai aku mcm cilaka. Senta sekejap. 1st time die cakap cmtu. Mungkin betol lah. Perangai aku ni susah betul nak berubah. Try lah ckp lembut2. 

Afiq, sori kalau saye kurang ajar dgn kamu tadi. Saye mintak maaf banyak2. Hurmm saya sayang awak.

Ok lah. Cerite lebih2 karang kat sini jadi isu pulak. Hurmm (-_-) Wassalam.

Nota kaki: hari muram .


Friday, June 1, 2012

Bulan baru.. Weee (^__^)

Assalammualaikum..


Selamat hari Jumaat & selamat hari 1 Jun kepada readers. Cpt jek ek mase berlalu. Tahu2 dh 1 Jun. Rase mcm baru semalam aku celebrate anniversary couple aku dgn Afiqh. (tak tanye punnn *malu*)


Hurmm tak sangka dah pertengahan tahun. And tak sangke juge aku sudah bertambah tua. Hahhah tapi tak lah tua sgt.. Still look young maa.. *perasan*


Ok lah. Dah 5 bulan berlalu untuk tahun 2012 ni. Mase awal2 tahun korang mesti ade pasang azam? Dah tercapai ke azam korang tu? Ke sekadar azam taik2 ayam? Hahah jgn mara.


Tanye orang lain punye azam, awak punye azam tu macam mane? Dah tercapai ke? (soalan tok diri sendiri)


Sejujurnye aku memang tak pernah buat azam tahun baru. Serius ni. Aku tak pernah buat. Sebab aku suke pasang azam hari2.. Hahah mesti bengang. Rilex le. *chill* Tapi betol lah. Aku memang suke pasang azam hari2.


Azam aku antaranya:-


1. Nak kurus balik mcm ni
.
.

:: ku akui mmg aku cute *muntah* ::



2. Nak pakai henset canggih...


:: en.Afiq, tolong belikan satu utk saye :) ::




3. Nak beli motor ..

:: kau akn menjadi milikku hahha ::


Ok. Enough. Kalau nk bercerite semua mmg tak cukup ruang ni. Terlalu banyak azam aku. Hahah tapi kebanyakan azam aku mmg tak tercapai *sedeh*. Ade tu mmg ade. Tapi tak semua lah.


Lagi pun kalau nak tercapai azam aku yg nombor 2 & 3 tu, mmg kene bekerja keras lah. Kumpul duit. Baru boleh dpt. Huu kene usaha lebih ni. Yang 1st tu aku tengah berusaha lagi. (nak usaha cam mane kalo asik makan aje) Aku akan berusaha untuk mendpt bentuk bdn & muka mcm tu. Hahha boleh ke? Alaa tak yah sejibik sgt. Dpt pakai baju aku yg dulu2 balik pun takpe. 


Kalau aku slim mcm tu kompom ramai yg nak ngorat.. *ok sila muntah sekarang* Karang en. Afiqh semburu pulak. Hahahha *just kidding*


Hee ok lah. Nak sambung buat keje la sangat. Bye. Wassalam. (^.^)v




Nota kaki: caiyokkkk ayu :D..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
♥ Copyright © 2012 reserved to WahyuNie WaHip. Template Edited by sHaRiNa eLyaNa